Header

zondag 22 december 2013

Tips voor het zoeken en boeken van (de goedkoopste) vliegtickets

Vliegtickets boeken is altijd twijfelen over de prijs. Nu kopen en verzekerd zijn van deze prijs? Of zal er nog een promotie aankomen? Boek ik wel via de goedkoopste site?

Er zijn veel boekingsites die de laagste prijs beloven. Denk aan vliegwinkel.nl en cheaptickets.nl.
Zelf ben ik geen fan van deze sites. Meestal vinden ze de laagste prijs die je ook direct bij de luchtvaartmaatschappij kan boeken, maar gooien ze er nog flink wat administratie- en boekingskosten bovenop waardoor je alsnog duurder uit bent.

Ik boek dan ook altijd liever direct bij de luchtvaartmaatschappij, maar dat neemt niet weg dat ik van te voren wel de laagste prijs wil weten. Hiervoor gebruik ik ita software (klik) .

Klik op "meer lezen" voor de rest van dit artikelVia deze gratis site kun je prijzen van verschillende vluchten opzoeken en ook nog eens een heleboel parameters instellen om de beste vlucht te vinden, mocht je het nodig hebben. Ita geeft naast een heleboel vluchten en prijzen ook een breakdown van de prijs. Zo weet je precies hoeveel je eigenlijke ticket kost, en de (individuele) toeslagen en belastingen.

Besef wel dat ita de 'schone' prijs geeft. De prijs van het eigenlijke vliegticket. Hierbij zitten dus geen toeslagen voor betalingswijzen (creditcard toeslag) of boekingskosten die het medium waarbij je boekt berekent. Zo weet je dus altijd zeker wat de werkelijke kostprijs is en kan je dus vergelijken welke site het meeste aan eigen toeslagen voor het boeken en betalen berekend.

Hierbij geldt één belangrijke voorwaarde: ita kan alleen de openbare fares opzoeken. Bepaalde sites zoals vliegwinkel.nl kunnen van te voren bij de luchtvaartmaatschappij al hebben ingekocht, of hebben speciale afspraken (negotiated fares). Daarom kan ita niet met 100% zekerheid de allergoedkoopste prijs geven die op de markt is. De prijzen die ita geeft zijn de openbare prijzen waartoe een reisagent of luchtvaartmaatschappij toegang tot heeft en die iedereen dus kan boeken.

Let wel, bij ita zelf kan je geen ticket boeken. Het geeft prijzen maar daarna moet je zelf naar een boekingskanaal op zoek gaan. Je weet inmiddels wel de prijs die je hoort te krijgen, dus dan is het zaak te gaan boeken bij het kanaal met de minste toeslagen. Vaak is dit toch de luchtvaartmaatschappij zelf. Komt deze toch met een andere prijs, dan geeft ita ook een fare construction. Dit is een code waarmee de maatschappij of reisagent de prijscalculatie handmatig op kan zoeken. Dit is vooral handig bij gecompliceerde routes.

Voor KLM, Air France en andere Skyteam vluchten is er een handige truc om zo min mogelijk te betalen. Zou je een vlucht op de Nederlandse AF/KL site willen boeken, dan zou je de prijs krijgen die ita geeft, plus €10 boekingskosten. Wil je met creditcard betalen dan komt hier nog een keer een bedrag bovenop, afhankelijk van de route.

Echter, zou je op de Ierse site van Air France (www.airfrance.ie (klik) boeken, dan betaal je geen boekingskosten noch creditcard kosten! Dit kan al gauw 20€ per boeking schelen!

Een voorbeeld:
Ik zoek een willekeurige retourvlucht op met KLM vanaf Schiphol. Op ita zoek ik de vluchten uit en de software berekent een schone prijs van €131,67.Zoek ik de zelfde exacte vluchten op op KLM.nl/Airfrance.nl dan krijg ik dezelfde base fare (€50) en surcharges/taxes (€81,67), alleen komt er bij het totaal nog €10 boekingskosten (service fee) bij, waardoor het totaal €141,67 wordt.


Zoek ik de zelfde exacte vluchten weer op op de Ierse website van Air France, dan krijg ik wel de prijs die ita heeft berekent! De Ierse site berekent dus géén boekingskosten.


Let wel, je kan op de Ierse site natuurlijk niet met Ideal betalen. Een creditcard zal noodzakelijk zijn maar hiervoor geldt geen toeslag. Let ook op de voorwaarden van je ticket aangezien je op de Air France site boekt! AF heeft namelijk bepaalde tarieven (MiNi fares) die zonder bagagevrijdom en Flying Blue miles komen.

Met bovenstaande tip kun je dus enkele tientjes besparen op je vluchten met KLM/Air France. Ook met ita weet je de laagste mogelijke (openbare) prijs voor andere airlines.
Zoals gezegd, er zijn omstandigheden waar ticketsites toch goedkopere tickets te koop aanbieden! Dit komt dan omdat ze speciale afspraken hebben met de luchtvaartmaatschappij die je als gewone klant niet kan krijgen!


3 opmerkingen:

 1. Let op: Het in Ierland kopen van tickets kan ook betekenen dat je andere prijzen betaald voor de vlucht zelf. Maw: In het voorbeeld is de prijs van het ticket toevallig het zelfde, maar dit is vaak niet het geval. Ga er dus niet blind van uit dat airfrance.ie altijd de beste optie is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal gelijk, Xandrios. Daarom vind ik het ALTIJD belangrijk eerst via ita (of EF, KVS) de fare op te zoeken en daarna te vergelijken met de boekingssites. Ita neemt ook standaard het vertrekpunt als sales point, dus mocht airfrance.ie een andere basefare vinden, dan kan het daar inderdaad aan liggen. Afhankelijk van het prijsverschil kan je dan een beslissing maken tussen KLM.nl of airfrance.ie .

   Verwijderen
  2. Met de oude KLM website kon je nog leuke truucs uithalen: Als je halverwege het boeken van een ticket de landkeuze veranderde dan kon je dus met een andere POS kopen dan je vertrekpunt. Bijv AMS-LHR met een POS in Italie gaf een korting. Jammer dat je voor dit soort dingen nu een externe TA nodig hebt in het land waar je de POS van wilt gebruiken ;)

   Verwijderen