Header

vrijdag 15 maart 2013

KLM introduceert 'Preferred seats'

KLM nieuwsbrief voor reisagenten:
KLM introduceert Preferred Seats
Met ingang van 7 maart 2013 is KLM gestart met een proef betreffende uitbreiding van het Paid Seat product op de Airbus A330-300 en Boeing 747 (full pax). De uitbreiding van de Paid Seat op intercontinentale vluchten maakt het mogelijk voor passagiers om tegen betaling van EUR 30,- een raam-of gangpadstoel te kunnen kopen. De hiervoor beschikbare stoelen bevinden zich direct achter de Economy Comfort zone. KLM is deze proef periode nog voor onbepaalde tijd gestart. 
Introductie van deze nieuwe betaalde keuzemogelijkheid voor andere vloottypen van KLM zal mogelijk gefaseerd plaatsvinden na evaluatie van de proefperiode.
Het nieuwe beleid op de Airbus A330 en Boeing 747 is van toepassing voor reizen vanaf 7 maart. Dit betekent dat klanten die een ticket geboekt hebben en reizen na 7 maart tegen betaling van EUR 30,- de preferred seat kunnen boeken. Het betreft de eerste 5 rijen achter de Economy Comfort zone. 
De raam- en gangpadstoelen van de eerste 'X' rijen achter Economy Comfort zullen dus verkocht worden voor €30,- per enkele reis. Flying Blue Platinum leden krijgen de stoelen gratis (waarom zou je dat doen, als je als Platinum ook gratis Economy Comfort kan krijgen?), Flying Blue Gold leden krijgen 50% korting en Flying Blue Silver members krijgen 25% korting.
Vooralsnog is dit alleen op de Airbus A330-300 en Boeing 747-400 (744, Full Pax). Het betreft alsnog een proef voor onbepaalde tijd.

Ik vind de invoer van deze nieuwe optie een absolute degradatie van het product van KLM. Het lijkt wel alsof elke stoel tegenwoordig tegen een toeslag wordt toegewezen. Nu zal 22% van de stoelen op de Boeing 747 van KLM een betaalde stoel zijn. Laat het duidelijk zijn dat deze 'preferred seats' GEEN ENKEL EXTRA COMFORT BIEDEN!!! Ik vind het dan ook grote onzin om voor deze stoelen te betalen, maar KLM zal het ongetwijfeld een nieuwe geldbron vinden en als 'verbetering' en 'nieuwe optie' aanbieden. Terwijl deze stoelen eerder gewoon gratis waren!!! Een zielige ontwikkeling, en veel frequent fliers zijn ook woedend op KLM. Er wordt ook gesproken van 'Royal Dutch Ryanair' na recente 'verbeteringen van het product'.
Bij partner Delta zijn de 'preferred seats' (=stoelen vooraan het vliegtuig) gratis voor ALLE Skyteam Elite+ en Elite leden. Bij KLM moeten ook hun eigen Flying Blue Gold en Silver leden bijbetalen voor stoelen die eerst gratis waren en die nu geen enkele verbetering hebben gekregen. Veel Elite leden zijn hier logischerwijs niet blij mee, zijn bezorgd over deze degradatie van het product en vrezen erger (betalen voor elke 'advanced seat reservation'?).

De nieuwe stoelindeling ziet er alsvolgt uit:


Dit is een Boeing 747-400 en heeft 6 rijen preferred seats. 

Controleer gemaakte reserveringen!
Ik had voor vier personen al stoelen toegewezen voor een vlucht deze zomer. 2 stoelen waren in de preferred seat zone, maar ten tijde van de reservering bestond die nog niet. Toen ik mijn reservering controleerde zag ik dat 2 personen uit de stoelen zijn 'geschopt' en ergens anders waren neergezet. Ik was het hier natuurlijk niet mee eens en na een telefoontje met de KLM Elite reserveringsnummer kreeg ik mijn originele stoelen terug omdat ik ze al zo vroeg had geboekt. 
Ik raad iedereen dan ook aan hun boeking voor vluchten op een A333 of B744 te controleren als er sprake is van een gereserveerde stoel in de preferred seat zone. Doe dit zo snel mogelijk, dan is KLM waarschijnlijk geneigd de stoelen nog terug te zetten zonder kosten. 

2 opmerkingen:

 1. Binnenkort prefered toilets! Plassen zonder wachtrij. KlM is compleet doorgeslagen.
  Ik kies, indien, beschikbaar een asian airline.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het daar wel mee eens. Naar Aziƫ (verder dan Dubai) kies ik een Aziatische maatschappij. Naar Noord-Amerika vindt ik KLM nog wel veel beter dan de Amerikaanse carriers.

   Verwijderen