Header

zaterdag 17 augustus 2013

Flying Blue/KLM verlaten? Zo begin je GELIJK met Oneworld/Star Alliance Elite status!

De laatste tijd komen er meer redenen bij waarom Frequent Fliers een andere luchtvaartmaatschappij verkiezen boven KLM. Het Economy Comfort fiasco op shorthaul vluchten, grote devaluatie van miles en de slechte PromoAwards.
Het gras is niet altijd groener bij een andere airline maar voor sommigen kan het schelen. Dit hangt er van de persoonlijke situatie af. Vluchtschema's, routes, prijzen en award redemptions werken niet voor iedereen. Ik ga dan ook niemand zomaar adviseren van airline/FFP te wisselen, maar als je besluit dit wel te doen (na goed gekeken te hebben of de airline/FFP voor JOU werkt!) heb ik wel wat tips en tricks.

Vaak is de switch van Flying Blue naar British Airways' Executive Club of Lufthansa's/Swiss' Miles&More. Als je nu Elitestatus hebt bij Flying Blue, ben je misschien huiverig omdat te laten vallen en from scratch te beginnen bij je nieuwe airline om status op te bouwen. Maar dat kan anders.
Er zijn een aantal luchtvaartmaatschappijen met een status match promotie. Als je bewijst dat je Elite bent bij Flying Blue, upgraden zij je status bij hen naar een vergelijkbaar niveau.
Nou staan Executive Club en Miles&More er om bekend GEEN status matches te geven. Gelukkig komen hier de allianties in het spel. BA is lid van OneWorld en Lufthansa/Swiss van Star Alliance.
In beide allianties zijn maatschappijen die status matchen toebedelen. Over de hele alliantie gelden een aantal voordelen, net als bij Skyteam. Bij Star Alliance worden bij member airlines overal Star Alliance Gold en Silver leden als Elite passagier beschouwt. OneWorld heeft 3 levels: Ruby, Sapphire en Emerald. De voordelen verschillen.

In Star Alliance staat Turkish Airlines erom bekend te status matchen, bij Oneworld is dat Air Berlin met een challenge. Bij beide krijg je een Elite level dat in de gehele alliantie wordt erkend. Nu is het wel zo dat airlines vaak hun eigen Elite leden voorrang geven voor alliantie/partner Elites, maar dit is maar tijdelijk. Je wil immers status bij de airline die je vliegt.

Ik neem nu een KLM Gold lid als voorbeeld, die met Lufthansa wil gaan vliegen.
Als je KLM Gold bent, kun je bij Turkish (TK) een status match aanvragen. Je wordt dan geupgraded naar Elite, wat gelijk staat aan Star Alliance Gold. Je wil nu met Lufthansa gaan vliegen, maar vindt het niet fijn om zonder status te beginnen terwijl je je status bij Lufthansa opbouwd. Als je gematched bent door TK kun je die status gebruiken bij Lufthansa voor lounge toegang en priority services. Tegelijk kun je mijlen sparen op je Miles&More account.
Na de match bij TK krijg je een kaart toegestuurd. Die Elite kaart met Star Alliance Gold logo kun je gebruiken voor priority services (check-in, boarding, etc.) en lounge toegang terwijl je met Lufthansa (en andere Star Alliance maatschappijen) vliegt. In je reservering zet je dan gewoon je non-status Miles&More nummer, totdat je genoeg punten hebt gespaard om binnen Miles&More elite te zijn. Je maakt dus gebruik van de statusvoordelen van TK, maar crediteert je vluchten naar M&M. Let wel: je hebt je kaart absoluut nodig. In je reservering staat immers je non-status lidmaatschap vermeld. Reken dan ook niet op een pro-actieve, speciale behandeling. Zoals priority bij op-ups, een geblokkeerde stoel naast je of betere afhandeling bij vertragingen. Ook op je boardingpass zal geen vermelding van je Gold status vermeld staan, dus gebruik je kaart ook bij boarden en security waar mogelijk.

Als je deze stappen volgt kun je dus status opbouwen bij je nieuwe airline, zonder dat je tijdelijk zonder de voordelen zit die je gewend was bij je oude maatschappij. Dit is op voorwaarde dat je nu een Elite lid bent bij Flying Blue en je gematched wordt bij Turkish of Oneworld.

Hier is hoe je een match kan krijgen:

Star Alliance:
Turkish Airlines Miles&Smiles
 • Meld je aan voor een Miles&Smiles lidmaatschap (gratis) online. Dit kan hier (klik). Vul zorgvuldig je correcte adres in. Onthoud je PIN goed.
 • Als je lid bent geworden, moet je contact opnemen met de TK customer service via een webformulier. Er is geen email adres.  Het webformulier is hier (klik) te vinden.
 • Selecteer 'new feedback', 'Miles&Smiles programme', 'Demand', 'Membership processing'.
 • Schrijf nu in het Engels een net verzoek om een status match. Vermeld dat je status hebt bij Air France/KLM Flying Blue en vermeld duidelijk dat je status het equivalent is van Skyteam Elite+ (Indien FB Gold/Platinum)! Zeg ook dat je goede dingen gehoord hebt over TK/dat je TK wil gaan gebruiken naar bestemming XXX/dat Istanbul een goede transferhub is etc. Kortom, laat TK geloven dat je ze gaat gebruiken. Vermeld niet dat je Lufthansa o.i.d. gaat vliegen! Daar hebben zij niks aan.
 • Upload een scan/foto (in kleur) van je lidmaatschapskaart. De status, naam en Elite+ logo moeten zichtbaar zijn. Voeg ook een screenshot toe van je online account, het liefst met recente datum/transactie. Ook hier moet status en naam goed zichtbaar zijn. Soms vraagt TK om extra informatie, zoals een statement van gemaakte vluchten (in pdf) of nieuwe kopie.
 • Geef aan dat je een reply wilt.
 • Log in met je M&S informatie, zodat ze jouw persoonlijke account gegevens hebben.
 • TK is niet zo snel met reageren. Na 4 weken is het verstandig om een follow up te sturen. Ook vragen ze soms om meer bewijs (of het bewijs in ander format).
 • Als je status match wordt goedgekeurd, word je per mail op de hoogte gebracht. Een welkomspakket met kaart en bagagelabels wordt dan verstuurd. Dat duurt ongeveer 3 weken. Als je dit matched is je status hierna twee jaar geldig!
 • Als je de kaart hebt, kun je gebruik maken van de Star Alliance Gold voordelen, die hier (klik) beschreven staan. In je reservering zet je dan het accountnummer van jouw keuze, waar de miles wil gaan sparen. Kies hiervoor een programma waar je goed kan verdienen en ook kan besteden. Dit is dus niet per se M&M en hangt van jou voorkeur af.
 • NB: Turkish Airlines matched alleen Skyteam Elite Plus (+), Star Alliance Gold en Oneworld Emerald. Skyteam Elites en Oneworld Sapphires worden AFGEWEZEN!
OneWorld:
Air Berlin Topbonus
NB: Ik heb persoonlijk nog geen ervaring met Air Berlin. De informatie hieronder is aan de hand van reports op statusmatcher.com . Air Berlin voert status matchen op een case by case basis uit. Er is dus geen officieel programma en ze maken niet bekend wie ze matchen. Ervaring leert dat Air France/KLM Elites als concurrentie wordt gezien die ze graag binnenhalen. Ze delen immers een groot deel van de Europese routes. Zorg met je email dan ook dat je AB er van kan overtuigen hen business te geven. Noem bijvoorbeeld een route die je vaak vloog met AFKL, waar zij ook naartoe vliegen.
 • Meld je aan voor het TopBonus programma hier (klik).
 • Stuur een email naar "service@topbonus.de" en verzoek om een status match. Vermeld je huidige status duidelijk en zorg dus dat je hen overtuigt van toekomstige business.
 • Voeg een scan/foto toe van je lidmaatschapskaart en online statement. Soms vragen ze ook om een overzicht van je vlucht historie.
 • Als je een match krijg, zal dit waarschijnlijk naar Topbonus Gold zijn. Dit is OneWorld Sapphire. De status is maar voor 4 maanden geldig! De bedoeling is dat je gedurende deze 4 maanden een speciale qualificatie eis hebt om de status te verlengen (minder dan gebruikelijk). Het is dus zaak goed de match te plannen mocht je met BA of andere Oneworld maatschappijen vliegen! 
 • Ik weet niet of je een kaart krijgt toegestuurd, of dat je die online kan printen. 
 • De voordelen van Topbonus Gold/Oneworld Sapphire zijn hier te zien (klik).
 • Als Air Berlin voor jou goede routes heeft kan je Air Berlin gebruiken of zoals boven uitgelegd bij BA status opbouwen terwijl je gebruik maakt van je Air Berlin Elite status.
 • Ben je Flying Blue Silver dan kan de match worden uitgevoerd naar Topbonus Silver/Oneworld Ruby. Gold en Platinum leden van Flying Blue kunnen zeker zijn van een match naar Topbonus Gold/Oneworld Sapphire.
 • Air Berlin bekijkt elk verzoek grondig! Er is dus geen garantie van een match.
Het is dus zo dat je via de alliantie verzekerd bent van een aantal voordelen (Star Alliance Gold of Oneworld Sapphire). Luchtvaartmaatschappijen geven echter vaak extra voordelen aan hun eigen Elite leden (betere stoelen, betere awards etc). Daarom raad ik ook aan bij de airline waarmee je vliegt status te verdienen. Maar het draait niet alleen om elite status. Ook de verdien ratio's en miles/cash tarieven voor award vluchten zijn belangrijk. Doe voordat je eventueel wisselt van airline/FFP onderzoek hiernaar. Vliegen ze waar ik heen wil, hoe is de beschikbaarheid van awards, hoeveel cash moet ik bijbetalen bij een award? Zorg dat je deze keuze bewust maakt.

Ik hoop dat, mocht je besluiten van airline te wisselen, deze tricks om van begin af aan al status te hebben, helpt. Succes! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten