Header

woensdag 25 juni 2014

Luchtmachtdagen 2014; show van Arkefly B787 Dreamliner en KLM MD-11

Afgelopen vrijdag en zaterdag vonden de Luchtmachtdagen plaats op vliegbasis Gilze-Rijen. Normaal een leuke evenement voor de militaire spotter en vliegtuigfanaten. De zaterdag echter, was ook voor mij interessant. Er zou namelijk een show zijn waarbij zowel Arke en KLM een van hun verkeersvliegtuigen naar toe stuurden. Het was een erg bijzondere combinatie: Arkefly stuurde haar nieuwste vliegtuig de 787 Dreamliner terwijl KLM een van haar laatste MD-11's zou sturen die binnenkort uit de vloot gaan verdwijnen. Een oudste en nieuwste generatie airliners dus.Klik op "meer lezen" voor de rest van dit artikelIk was zaterdag net niet op tijd om de Dreamliner goed te kunnen zien maar mijn vader kon gelukkig wel foto's maken. De 787 maakte eerst een fly-over tezamen met een F-16 en daarna een fly-by in landingsconfiguratie:Zie de F-16 links

Later in de middag kwam de MD-11 vanuit het oosten opduiken. Samen met een KDC-10 tankervliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht (eigenlijk beide hetzelfde type vliegtuig) maakte het KLM vliegtuig eerst een hoge fly-over. 

MD-11

KDC-10

Daarnaast vloog de MD-11 een circuit en maakte een nadering in oostelijke richting. Echter maakte het vliegtuig nog geen full stop landing. Gilze-Rijen wordt voornamelijk gebruikt voor helicopers en kleine jachtvliegtuigen. De baan is daarom ook niet erg breed. De piloten wilde eerst overvliegen om een indruk te krijgen van de condities en de landingsbaan. 


Going around

Daarna weer een circuit en dan een full stop landing. Vol de thrust reversers aan voor de korte baan en PH-KCE genaamd Audrey Hepburn stond zo stil.


Ook de taxibanen zijn erg smal dus het vliegtuig kon niet zelfstandig taxiën maar werd naar de parkeerplaats gesleept. 

De KLM stuurde niet voor niets de MD-11 naar Gilze-Rijen. Later die avond maakten 50 zieke kinderen van de Stichting Hoogvliegers (klik) een rondvlucht over heel Nederland. Aan boord waren verder ambassadeur van de stichting André Kuipers, pers en een KLM executive Pieter Elbers. De vlucht had speciale toestemming om tussen 2000 en 3000 voet boven Nederland te vliegen! Over de uitfasering van de MD-11 gesproken, de laatste commerciële vlucht zal op 26 oktober naar Montréal zijn. Daarna zullen er nog wat festiviteiten rondom het toestel georganiseerd worden (bijvoorbeeld nog een rondvlucht). Een paar maanden na oktober zullen alle vier de resterende vliegtuigen naar de woestijn in Amerika gaan. 

En voor de liefhebbers, nog wat militaire vliegtuigen:

De volgende Luchtmachtdagen zijn in 2016. Het is altijd een spectaculaire show dus als je een luchtvaartliefhebben bent raad ik je zeker aan dan te gaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten