Header

donderdag 26 juni 2014

Een einde aan de lange wachtrijen bij immigratie in Amerika?

Synoniem met reizen naar de V.S. zijn de lange wachtrijen bij aankomst. Sommige luchthavens zijn berucht, zoals JFK en Miami waar je soms tot 3 uur in de rij staat bij immigratie. Niet echt een goede eerste indruk. 
Het lijkt erop dat de Amerikanen dit zelf ook door hebben. Daarom hebben ze een nieuw systeem ontwikkeld dat het voor bepaalde ingezetenen sneller moet maken om de immigratie te passeren.


Klik op "meer lezen" voor de rest van dit artikel
De zogenaamde 'Automated Passport Control' kiosken nemen de administratieve taken weg van de immigratiebeambte. Het is geen manier om helemaal aan de agenten te ontkomen; na gebruik van de kiosk krijg je een 'bonnetje' en moet je je alsnog melden bij een beambte voor handmatige identificatie en eventueel een ondervraging. Doel van kiosks is om het invoeren van informatie (gegevens, vlucht#, declaraties, antecedenten check, is paspoort gestolen of flagged) en het opnemen van vingerafdrukken en foto te automatiseren zodat de agenten zelf hier geen tijd aan hoeven te besteden. Na invoer van alle informatie kan je via een speciale rij verder naar de bagageband en douane. Het is ook mogelijk als familie de kiosk te gebruiken en zo maar één keer de Customs declaration in te vullen.

De dienst is beschikbaar voor ingezetenen van de V.S. en Canada alsmede ingezetenen van zogenaamde Visa Waiver Countries die reizen onder een ESTA authorisatie. Dus Nederlanders komen ook in aanmerking. Reis je echter onder een visum, dan kan je er geen gebruik van maken. Verder moet je sinds 2008 minimaal één keer de grens al gepasseerd hebben. De dienst is ook in het Nederlands te gebruiken. 

Hieronder is een video van het proces zoals het er ongeveer uit ziet. Het systeem is geen initiatief van Customs and Border Protection maar van de luchthavens en airlines zelf. Daarom zijn niet alle kiosken gelijk.
Deze kiosks zijn te vinden op de volgende luchthavens:
Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL)
Austin-Bergstrom International Airport (AUS)
Charlotte Douglas International Airport (CLT)
Chicago Midway International Airport (MDW)
Chicago O’Hare International Airport (ORD)
Dallas/Fort Worth International Airport (DFW)
Fort Lauderdale-Hollywood International Airport (FLL)
Houston George Bush Intercontinental Airport (IAH)
Miami International Airport (MIA)
Montréal-Pierre Elliott Trudeau International Airport (YUL)
New York John F. Kennedy International Airport (JFK)
Orlando International Airport (MCO)
Seattle Sea-Tac Airport (SEA)
Toronto Pearson International Airport (YYZ)
Vancouver International Airport (YVR)
Houd er rekening mee dat kiosks misschien niet in alle terminals van bovengenoemde luchthavens beschikbaar zijn.

*Update, nu ook beschikbaar bij internationale United arrivals op Newark EWR.*

De aantallen bij internationale hubs van KLM partner Delta zijn alsvolgt:
 • Atlanta: 74 installed in May 2014
 • Boston: 20 installed in June 2014 with an additional 10 to be installed later this summer
 • Detroit: 30 installed in June 2014
 • Los Angeles: 10 installed in June 2014
 • New York-JFK: 40 installed in September 2013 with an additional 14 installed in June 2013 and 14 more later in the summer
 • Seattle: 14 installed in December 2013

 Het zou mooi zijn als dit werkelijk tot minder wachttijd leidt. Het blijft nog steeds een ingewikkeld proces om alles in te moeten vullen en alsnog langs een beambte te moeten gaan in vergelijking met Schiphol waar EU houders gewoon hun paspoort kunnen 'swipen' en zo door kunnen lopen zonder menselijke interactie. Maar ja, that's America. 

Verder zijn er op sommige luchthavens wel heel weinig kiosken als je er rekening mee houd dat dit ook voor Amerikanen zelf is. Straks sta je alsnog lang in de rij voor de kiosk. Check dan altijd ook eerst de 'gewone' rij. Bij mijn vorige bezoek aan New York was ik verbaasd dat de aankomsthal bijna leeg was. Er stonden maar 2 mensen voor ons in de rij.

Waar dit wel handig kan zijn is als je vlucht net achter een vlucht uit Azië, Afrika of Zuid-Amerika aankomt. Passagiers van die vluchten reizen vaak onder een visum en kunnen geen gebruik maken van ESTA of de kiosken. Deze vliegtuigen verwerken kan dan ook lang duren. Als Nederlands burger kan jij dan wel de kiosk route nemen (op JFK aankomen achter een A380 uit Dubai en B777 uit Delhi is NIET LEUK).

Ik ben benieuwd of iemand deze kiosken al geprobeerd heeft. Zo ja, was het makkelijk en snel te gebruiken versus de normale behandeling?

7 opmerkingen:

 1. Ik moest in de rij staan, volgens ambtenaar kiosken zijn alleen voor USA en CA burgers, dat het op web site staat dat ook voor ESTA landen kan gebruikt worden kreeg ik opmerking dat hij gaat hier niet in discussie....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. En wanneer was dit? De kiosken op EWR staan er pas een week.
   Volgens het UA bericht is het inderdaad US/CA only http://newsroom.unitedcontinentalholdings.com/2014-06-23-United-Airlines-Automated-Passport-Control-Kiosks-Reduce-Customs-Wait-Times-for-New-York-Travelers maar volgens Businesstraveller ook VWP reizigers http://www.businesstraveller.com/news/100609/united-installs-self-service-passport-checks-at
   Misschien duurt het nog even voordat het ook geschikt is voor VWP reizigers.

   Verwijderen
 3. Wel een beetje laat maar alsnog.
  Ik was in Mei in Chicago en daar waren ook kiosken.
  De wielen van het vliegtuig raakte de grond om 13.05 en om 13.45 stond ik buiten
  op het busje van de autohuur maatschappij te wachten.
  Misschien had ik geluk maar als dit de voorbode is dan is dit wel de oplossing
  Het is wel zo dat je dit niet kan doen op een visum en als eerste maal ESTA gebruiker

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben in Mei naar Chicago gevlogen daar hadden ze de kiosken al geinstalleerd.
  OM 13.05 raakte de wielen de landingsbaan en om 13.45 stond ik buiten op
  het busje van de autohuur maatschappij te wachten.
  Dit schijnt wel de oplossing te wezen. Niet voor visum landen en ook niet voor
  die gene die voor de eerste maal ESTA gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen