Header

dinsdag 12 februari 2013

Skypriority

Foto: Skyteam

Het is al meer dan een jaar geleden dat Skyteam het Skypriority concept heeft aangekondigd. Skypriority was eerst een initiatief van Delta Airlines om voor hun eigen premium klanten een herkenbare service te creĆ«ren die op bijna elke luchthaven voor een snellere afhandeling van formaliteiten zou zorgen. Skyteam heeft dit concept overgenomen en in de loop van het afgelopen jaar is Skypriority op ruim 1000 luchthavens doorgevoerd.

Klik op "meer lezen" hieronder voor de rest van het artikel.

Delta's Skypriority in Athene


De vroegere "premium check in area" van KLM op Schiphol

De opening van de Skypriority area op Schiphol
Afbeelding: KLM Media


Tot de SkyPriority-services behoren:
  • Speciale incheckgebieden
  • Voorrang bij de bagageafgifte
  • Voorrang bij ticketkantoren op de luchthaven
  • Voorrang bij transferbalies
  • Snellere doorgang bij de beveiliging, indien beschikbaar
  • Voorrang bij het aan boord gaan
  • Voorrang bij de bagageafhandeling

De volgende passagiers hebben Skypriority:
  • Skyteam Elite Plus leden (Flying Blue Gold en Platinum)
  • Skyteam Business Class passagiers
  • Skyteam First Class passagiers
Het doel van Skypriority is om alle reizigers op elke luchthaven ter wereld een uniforme set voordelen te geven. Het rode SP bord is nu (als het goed is) op alle Skyteam luchthavens een duidelijk begrip en op de boardingspasses wordt met een speciale rode tekst aangegeven dat een passagier Skypriority heeft.


Alle Skypriority borden

Skypriority logo in de linkerbovenhoek op deze zelfgeprinte boardingpass

Skypriority banner op deze mobiele boardingpass


Dit betekent ook dat Skyteam Elite leden (Flying Blue Silver) buiten de boot vallen. In de realiteit echter wordt onder de SP borden vaak vermeld dat Skyteam Elite leden ook welkom zijn. Priority inchecken en boarden is nog steeds een Skyteam Elite voordeel maar een airline mag hier ook aparte balies of boarding rijen beschikbaar voor stellen. Je kan als Skyteam Elite dus niet zomaar van alle SkyPriority voordelen gebruik maken. Voorrang bij de baggageafhandeling en voorrrang bij immigratie/security blijft ook vaak voorbehouden aan Elite Plus en premium cabin passagiers, het zijn geen Skyteam Elite voordelen.
Flying Blue Silver kunnen op Amsterdam Schiphol, EN OOK ALLEEN OP AMSTERDAM SCHIPHOL, gebruik maken van ALLE Skypriority voordelen omdat het natuurlijk de thuisbasis is van KLM.

"Als Flying Blue Silver Elite-deelnemer bent u ook welkom om gebruik te maken van een aantal SkyPriority-services. Volg simpelweg de borden met het speciale rode SkyPriority-label om te profiteren van uw Silver Elite-voordelen, zoals:

• voorrang bij het inchecken

• voorrang bij de bagage drop-off

• voorrang bij het aan boord gaan

De overige SkyPriority-services zijn gereserveerd voor Flying Blue Elite Plus-deelnemers en passagiers in First en Business Class:

• voorrang bij de douane en de security check

• voorrang bij de ticketbalie en de transferbalie

Op Amsterdam Airport Schiphol kunnen Flying Blue Silver Elite-deelnemers echter wel gebruik maken van deze services."

In de VS maakt Delta wel flink onderscheid tussen Skyteam Elite en Skypriority. Op de grotere luchthavens zijn er speciale balies voor Skyteam Elite/Silver Medaillion. Op de kleinere luchthavens zijn zij bij de Skypriority balies welkom. Skyteam Elite passagiers mogen ook niet in de Skypriority ronde boarden maar in "Zone 1". Ook moeten zij de "General boarding" rij gebruiken in plaats van de Skypriority rij. 


Aparte Skypriority check-in bij Delta op JFK


Tot nu toe ben ik heel positief over Skypriority. Ik heb het concept in verschillende landen meegemaakt en het is fijn om een duidelijke standaard te hebben, omdat eerder de regels (ook voor de medewerkers) soms  niet duidelijk waren. Overal ter wereld kan je Skypriority makkelijk herkennen. Als Skyteam Elite ben ik blij dat maatschappijen mij in het algemeen wel laten inchecken bij Skypriority balies en ook met prioriteit laten boarden.


Als Skyteam Elite ook welkom bij China Airlines' SP

Skypriority duidelijk aangegeven met een rode banner

Ook bij boarden mag je als Elite naar voren
Foto: win290, airliners.net

Priority baggagelabel bij Air France


Meer informatie kun je vinden op Skyteam.com . Of bekijk onderstaande video:

Video: Skyteam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten